top of page

 

Συναισθήματα "Στη διαπασών"...

 

Ένα από τα βιβλία που διάβασα και μου φάνηκε ενδιαφέρον είναι το βιβλίο «Στη διαπασών», γραμμένο από το Βασίλη Παπαθεοδώρου. 

Το βιβλίο αναφέρεται σε έναν έφηβο, το Θανάση, ο οποίος ακούγοντας μια άγρια μουσική, ταυτίζεται με τους στίχους της. Οι στίχοι αυτοί σε συνδυασμό με τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον κάνουν να αντιδρά βίαια. Η αντίδραση αυτή οδηγεί το Θανάση σε περισσότερη μουσική, κι εκείνη με τη σειρά της σε περισσότερη βία. Τι θα γίνει, όμως, όταν μια σειρά από γεγονότα σπάσουν αυτόν το φαύλο κύκλο; 

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε εφήβους, χρησιμοποιεί τη γλώσσα των εφήβων και το κάθε κεφάλαιό του έχει για τίτλο ένα τραγούδι σχετικό με το περιεχόμενό του. 

Ο Θανάσης ζει σε μια οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η μητέρα του έχει την καρδιά της και ο πατέρας του τον μισεί. Έτσι, έχει αποφασίσει ότι το σχολείο δεν θα είναι σημαντικό για εκείνον. Έχοντας, λοιπόν, μείνει δυο φορές στην ίδια τάξη, συνεχίζει να ‘τη βγάζει’ το πρωί σε καφετέριες, φοβερίζοντας τον απουσιολόγο για να μην του βάζει απουσίες. Ένα τέτοιο πρωί περνάει έξω από την καφετέρια η Λουίζα, ένα συμπαθητικό κορίτσι που θα του κάνει τη ζωή του άνω-κάτω. Κάποια μέρα, γνωρίζει τους Ελευθερολάκωνες, μια ομάδα με περίεργες πεποιθήσεις, βασισμένες στο ότι η διαφορετικότητα ‘είναι πρόβλημα’… Από εδώ και πέρα, όμως, αρχίζει το πραγματικό πρόβλημα… 

Οι Ελευθερολάκωνες αποφασίζουν να πάνε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου να δείρουν τους ξένους μαθητές. Ο Θανάσης δέρνει, μέχρι που καταλαβαίνει ότι ένα από τα θύματά του είναι ανάπηρο! Αποφασίζει ότι το τραγούδι με το οποίο έχει συνδυάσει αυτή του την περιπέτεια, δεν υπάρχει πια για εκείνον. Εν τω μεταξύ, η Λουίζα αρχίζει και του βάζει στο μυαλό διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές που έχει. Έτσι, ο Θανάσης αρχίζει να αποστασιοποιείται από αυτά που βίωσε και προσπαθεί να γίνει πιο ήρεμος. Μάταια, ωστόσο… Μια μέρα, ένα μέλος των Ελευθερολακώνων του αποκαλύπτει ότι ο πατέρας του ζει. O Θανάσης γίνεται έξω φρενών, όταν ανακαλύπτει ότι είναι ο μόνος που δεν το ήξερε. Λόγω αυτού του γεγονότος, τσακώνεται άσχημα με τον αρχηγό των Ελευθερολακώνων και τους κολλητούς του. Η σχέση του με τη Λουίζα χαλάει και μετά από έντονη διαφωνία με τον πατριό του, πηγαίνει στο χωριό να μείνει με τη γιαγιά και τον παππού του. Η μητέρα του, μετά από όλη αυτή τη συναισθηματική φόρτιση, παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και δυστυχώς καταλήγει. 

Ο Θανάσης μετά από όλα αυτά τα γεγονότα έχει αλλάξει σταδιακά συμπεριφορά. Η μουσική που ακούει δεν είναι πια τόσο έντονη και οι πράξεις του δεν είναι βίαιες. 

Μέσα από το βιβλίο αυτό, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί την επίδραση που μπορούν να έχουν, οι παρέες, η μουσική και γενικότερα το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον στον άνθρωπο. Ο Θανάσης μεταμορφώνεται σε έναν άλλον άνθρωπο, καθώς ακολουθεί τη συμβουλή της Λουίζας ότι ‘ό,τι σε αρρωσταίνει ίσως να είναι η ίδια σου η γιατρειά’. Στην προκειμένη περίπτωση, η μουσική είναι η αρρώστια, η οποία εξελίσσεται σε φάρμακο για τις πληγές του.

 

Νίκη Παντερή, Γ2

 

 

 

 

 

bottom of page